طبایع و مزاجها

شاخص ترین علایم غلبه طبایع چهارگانه در طب اسلامی

شاخص ترین علایم غلبه طبایع چهارگانه در طب اسلامی

در طب اسلامی: بدن ما دارای چهار طبع متفاوت است. که برهم خوردن تعادل هر یک از طبایع بدن، موجب بیمار شدن فرد می شود. هر انسانی باید از طبع بدن خود باخبر باشد و آن را متعادل نگهدارد تا دچار بیمار نشود. در این مقاله بطور مختصر شاخص ترین علایم غلبه طبایع چهارگانه را توضیح داده ایم که به شرح زیر می باشد:

دم (گرم و تر):

  • جوش و خارش
  • سنگینی اندامها
افرادی با خصوصیات شجاع و جسور و در عین حال صبور و آرام در دسته‌بندی مزاج گرم و تر یا دموی قرار می‌گیرند. آنچه درباره دارندگان مزاج‌ تر و خشک جلب توجه می‌کند، بدن عضلانی و رگ‌های برجسته‌ای است که دارند. این افراد مانند کسانی که در دیگر گروهای دسته بندی مزاج قرار می‌گیرند سرمایی یا گرمایی نیستند؛ اما در صورتی که هوا سردتر باشد برای آن‌ها شرایط مطلوب‌تر خواهد بود تا زمانی که جریان هوای گرم در اطرافشان جریان داشته باشد. دموی مزاج ها موهایی پرپشت دارند و اشتهای خوبی هنگام صرف غذا از خود نشان می‌دهند. افراد دموی مزاج نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌ های قلبی و عروقی قرار دارند و احتمال این که به فشار خون مبتلا شوند نیز وجود دارد. گرم و تر مزاج‌ها همه غذاها را مصرف می‌کنند، اما اغلب مواقع میل آن‌ها به سمت غذاهای شیرین یا ترش است.

صفرا (گرم و خشک):

  • گر گرفتگی و بی قراری
  • داغی وگرما

افرادی که زود عصبانی می‌شوند، موهایی ضخیم و تیره دارند، کمتر از دیگران می خوابند، خونگرم و زودجوش هستند و زیرک و باهوش بودن آن‌ها جلب توجه می‌کند در دسته بندی مزاج گرم و خشک قرار می‌گیرند. کسانی که مزاجشان صفراوی است میل زیادی به خوردن غذاهای سرد و ترش دارند.

طبایع سودا (سرد و خشک):

  • یبوست (مقاوم)
  • خشکی پوست

افرادی که میل کمی به خوابیدن دارند، در دسته بندی مزاج سرد و خشک قرار می‌گیرند. این افراد بسیار سرمایی هستند و در فصل زمستان و روزهای سرد سال به راحتی نمی‌توانند خودشان را بپوشانند. این افراد که رنگ پوستشان در بیشتر مواقع تیره است و موهایی تیره و کم پشت دارند، به نظم و دوراندیشی و خونسردی شناخته می‌شوند. افراد سوداوی مزاج اغلب برونگرا هستند و میل زیادی به مصرف غذاهای شیرین و گرم نشان می‌دهند.

بلغم (سرد و تر):

  • خلط پشت گلو
  • کسل وسست بودن بدن

افرادی که اضافه وزن دارند و موهایشان نسبت به دیگران کمتر و نازکتر است در رده افراد دارای مزاج سرد و تر قرار می‌گیرند. این افراد دارای رنگ پوستی سفید هستند و نسبت به دیگران کمتر عطش دارند و تشنه می‌شوند.
افراد بلغمی مزاج ساعت خواب طولانی دارند و کم انرژی بودن و عصبانی نشدن از جمله ویژگی‌های است که مزاج‌های سرد و تر را با آن‌ها می‌شناسند. افراد بلغمی مزاج علاقه زیادی به مصرف ادویه‌های مختلف و غذاهای شیرین نشان می‌دهند و با ترشیجات و مواد غذایی سرد میانه خوبی ندارند.

با کلیک روی هر مزاج ذکر شده می توانید بیشتر درمورد آن و راههای درمانش مطالعه بفرمایید.

>> برای تعدیل همه اخلاط چهارگانه اینجا را مطالعه کنید.

مدیر سایت

هدف ترویج طب اسلامی

Recent Posts

تقویت کننده های نیروی جنسی

امروزه شاهد کم شدن قوای جنسی در خانمها و آقایان هستیم. بنابه روایات چند مورد…

10 ماه ago

انواع دمنوشها در طب اسلامی

در این مقاله به بررسی طبع و توضیحات خواص درمانی برخی از انواع دمنوشها درمانی…

11 ماه ago

تقویت و زنده کردن قلب /راهکارهای خانگی

در این مقاله به توضیحات روایی در خصوص تقویت و زنده کردن قلب می پردازیم.…

11 ماه ago

نحوه درمان با اسامی خداوند و آیات

یکی از درمانهای مهم، درمان با اسامی خداوند متعال است. از یک موسسه انرژی سنجی…

11 ماه ago

سرکنگبین دارویی همه کاره

سرکنگبین /سرکه انگبین/سکنجبین یک داروی همه کاره "ذوالفنون" می باشد و 1260 نوع است. یک…

11 ماه ago

نحوه درمان با آیات و سوره های قرآنی

درمان با قرآن : اهل بیت علیها السلام به روش های مختلفی از آیات و…

12 ماه ago