شاخص ترین علایم غلبه طبایع چهارگانه در طب اسلامی
در طب اسلامی: بدن ما دارای چهار طبع متفاوت است. که برهم خوردن تعادل هر یک از طبایع بدن، موجب بیمار شدن فرد می شود. هر انسانی باید از طبع بدن خود باخبر باشد و آن را متعادل نگهدارد تا دچار بیمار نشود. در این مقاله بطور مختصر شاخص ترین علایم غلبه طبایع چهارگانه را توضیح داده ایم که به شرح زیر می باشد:
دم (گرم و تر):
- جوش و خارش
- سنگینی اندامها
صفرا (گرم و خشک):
- گر گرفتگی و بی قراری
- داغی وگرما
افرادی که زود عصبانی میشوند، موهایی ضخیم و تیره دارند، کمتر از دیگران می خوابند، خونگرم و زودجوش هستند و زیرک و باهوش بودن آنها جلب توجه میکند در دسته بندی مزاج گرم و خشک قرار میگیرند. کسانی که مزاجشان صفراوی است میل زیادی به خوردن غذاهای سرد و ترش دارند.
طبایع سودا (سرد و خشک):
- یبوست (مقاوم)
- خشکی پوست
افرادی که میل کمی به خوابیدن دارند، در دسته بندی مزاج سرد و خشک قرار میگیرند. این افراد بسیار سرمایی هستند و در فصل زمستان و روزهای سرد سال به راحتی نمیتوانند خودشان را بپوشانند. این افراد که رنگ پوستشان در بیشتر مواقع تیره است و موهایی تیره و کم پشت دارند، به نظم و دوراندیشی و خونسردی شناخته میشوند. افراد سوداوی مزاج اغلب برونگرا هستند و میل زیادی به مصرف غذاهای شیرین و گرم نشان میدهند.
بلغم (سرد و تر):
- خلط پشت گلو
- کسل وسست بودن بدن
افرادی که اضافه وزن دارند و موهایشان نسبت به دیگران کمتر و نازکتر است در رده افراد دارای مزاج سرد و تر قرار میگیرند. این افراد دارای رنگ پوستی سفید هستند و نسبت به دیگران کمتر عطش دارند و تشنه میشوند.
افراد بلغمی مزاج ساعت خواب طولانی دارند و کم انرژی بودن و عصبانی نشدن از جمله ویژگیهای است که مزاجهای سرد و تر را با آنها میشناسند. افراد بلغمی مزاج علاقه زیادی به مصرف ادویههای مختلف و غذاهای شیرین نشان میدهند و با ترشیجات و مواد غذایی سرد میانه خوبی ندارند.
با کلیک روی هر مزاج ذکر شده می توانید بیشتر درمورد آن و راههای درمانش مطالعه بفرمایید.
>> برای تعدیل همه اخلاط چهارگانه اینجا را مطالعه کنید.