برای ما مسلمانان مهمترین طب باید طبی باشد که از وحی آمده باشد. در جواب سوال “طب اسلامی چیست ؟!” بهتر است از روایات برای پاسخ استفاده کنیم.
امام صادق علیه السّلام در پاسخ پرسش های شخصی می فرمایند:
«بیشتر اطبّاء معتقدند انبیاء علم طب نمی دانستند!!
ما با این افراد که با قیاس پنداشته اند؛ علمى را انبیاء نمی دانند چه کنیم؟
انبیایى که حجّت ها و معتمدین خدا بر مردم و در زمین، و خزّان علم و ورثه حکمت حضرت حقّ و راهنمایان به سوى او و داعیان به طاعت پروردگارند؟!!
سپس من پى بردم که مذهب بیشتر ایشان خوددارى از راه انبیاء و تکذیب کتاب هاى آسمانى است.
و همین مرا درباره اینان و علمشان بی رغبت و بی اعتنا ساخته.»
شخص پرسید: چگونه به قومى بی اعتنایى می کنید که خود مربّى و بزرگشان هستید؟
امام فرمودند:
«من در برخورد با طبیب ماهرى از او پرسش هایى می کنم، می بینم هیچ سر رشته اى بر حدود نفس و تألیف بدن و ترکیب اعضاء و مجارى اغذیه در جوارح و مخرج نفس و حرکت زبان و مستقرّ کلام و نور دیده و انتشار ذکر و اختلاف شهوات و ریزش اشک و مجمع شنوایى و مکان عقل، و مسکن روح و مخرج عطسه، و برانگیختن غم ها و اسباب شادی ها، و از علّت لالى و کرى ندارد، جز همان مطالبى که مورد پسند خودشان بوده است و علّت هایى که میان خود تجویز کرده اند!»
[الإحتجاج / ترجمه جعفرى، ج۲، ص: ۲۲۳]
طب اسلامی چیست (در روایات)
شیخ مفید رحمه الله مى فرماید:
«طب، (دانشى) است درست، که آگاهى از آن، امرى ثابت است و راه دسترس بدان نیز وحى است. آگاهان به این دانش، آن را تنها از پیامبران بهره گرفته اند؛ چه آن که نه براى آگاهى یافتن از حقیقت بیمارى، جز به کمک سمع (ادله نقلى)، راهى هست، و نه براى آگاه شدن به درمان، راهى جز توفیق. بدین سان، ثابت مى شود که یگانه راه این آگاهى، شنیدن از همان خدایى است که به همه نهفته ها آگاه است.»
[تصحیح اعتقادات الإمامیه، ص: ۱۴۴]
برای مطالعه مسلمان باید طب اسلامی را قبول کند! لطفا کلیک کنید.